Plakadan Trafik Ceza Sorgulama İşlemi Nasıl Yapılır?

  • Ana Sayfa
  • Blog
  • Plakadan Trafik Ceza Sorgulama İşlemi Nasıl Yapılır?
...
...
10 Mayıs

Plakadan Trafik Ceza Sorgulama İşlemi Nasıl Yapılır?

Ülkemizde artan ceza kontrolleri ile birlikte araç sahipleri, araçlarına kesilmiş bir cezanın varlığını nasıl kontrol edeceklerini merak ediyorlar. Plakamız ile hem Emniyet Genel Müdürlüğü resmi internet sitesinden hem de E-Devlet sistemi üzerinden kontrol yapmak ve online ceza ödeme işlemini gerçekleştirmek mümkün.

Trafik ışık ihlali, park ihlali, hız limitleri gibi nedenlerle birçok sürücü her gün trafik cezaları ile karşı karşıya kalıyor. Genelde bu cezalar plakamıza kesildiğinde bize PTT üzerinden tebligat ile bildiriliyor. Ancak Emniyet Genel Müdürlüğü’nün resmi internet sitesinden online plakadan trafik ceza sorgulama işlemi yapmak mümkün.

Peki plakadan trafik ceza sorgulama işlemi nasıl yapılır?

Bu hizmeti kullanarak yaptığınız sorgulamalarda son bir yıla yönelik plakaya kesilmiş tüm cezaları görüntüleyebiliyorsunuz.

Bu işlemi 3 ayrı platform üzerinden gerçekleştirebilirsiniz. İlk olarak E-Devlet sistemi üzerinden plakadan trafik ceza sorgulama işlemini anlatalım. E-Devlet sistemi üzerinden sorgulama yapabilmek için e-devlet şifresi, e-imza veya internet bankacılığı ile giriş opsiyonlarından bir tanesine sahip olmanız gerekmektedir. Giriş yaptıktan sonra “Araç Plakasına Yazılan Ceza Sorgulama (Gerçek Kişi)” başlığını aratarak ilgili bölüme ulaşabilir ve sorgulama işlemini gerçekleştirebilirsiniz.

İkinci alternatifimiz ise Gelir İdaresi Başkanlığı (GİB) Sorgulama yöntemini kullanmak. Gelir İdaresi Başkanlığı (GİB) Sorgulama SMS (kısa mesaj) aracılığı ile yapılıyor. Telefonumuzun mesaj bölümüne girerek, sorgulama yapmak istediğimiz aracın plaka numarasını, tescil tarihini ve TC Kimlik numaramızı yazarak 1189’a göndermemiz gerekiyor.

Mesaj Gönderim Şekli> TPC PLAKANO TESCILTARIHI TCKNO(VKNO)

Avantajlı Fiyatlar ile Atlas Mutuel Kasko Sigortası Hakkında Ayrıntılı Bilgi Almak İçin Buraya Tıklayın...

Bu işlem sonucunda plakamıza kayıtlı olan cezalar yine bize kısa mesaj ile cevap olarak geliyor. Eğer TCP AYRINTI yazarak yeni bir SMS gönderirsek, cezaların son ödeme tarihlerini de belirtir ayrıntılı bir SMS almamız mümkün oluyor. Bu sorgulama işlemi GSM operatörlerinin belirlediği kısa mesaj ücretlendirme tarifelerini göre ücretlendiriliyor.

Üçüncü ve son alternatifimiz ise Emniyet Genel Müdürlüğü (EGM) resmi internet sitesi üzerinden sorgulama işlemi. Buradan hem plakanıza hem de ehliyetinize yazılan tüm cezaları sorgulayabilme şansına sahip oluyorsunuz. Sorgulama işlemini gerçekleştirmek için ilk olarak Ad, Soyad, TC Kimlik No ve Doğum Yılı bilgilerinizi girerek bir doğrulama işlemi gerçekleştiriyorsunuz. Doğrulama işlemini başarılı bir şekilde tamamladıktan sonra Araç Plakasına Yazılan Trafik Ceza Sorgulama veya Sürücü Belgesine veya Şahsa Yazılan Trafik Ceza Sorgulama seçeneklerinden birini seçerek gerekli bilgileri doldurup sorgulama sonuçlarına ulaşabiliyorsunuz.

Trafik Ceza Ödeme İşlemleri Nasıl Gerçekleştirilir?

Sorguladığınız trafik cezalarını eğer online ödemek isterseniz size iki alternatif sunabiliriz. İlk alternatifimiz plakadan trafik ceza sorgulama işlemi gerçekleştirdiğimiz E-Devlet Kapısı. E-Devlet şifresi, e-imza veya internet bankacılığı ile giriş opsiyonlarından bir tanesi ile giriş yaptıktan sonra “Trafik Para Cezası Borcu Sorgulama ve Ödeme” başlığına giriş yapmanız yeterli.

Bir diğer online ödeme alternatifi ise Gelir İdaresi Başkanlığının İnternet Vergi Dairesi sistemi. İnternet Vergi Dairesi sistemi üzerinden kredi kartı ile ödemenizi gerçekleştirebilmeniz mümkün.

Bankaların online internet bankacılıkları üzerinden de yine online ödeme yapmak mümkün oluyor. Eğer nakit ödeme yapmak isterseniz, anlaşmalı bankalar ve vergi dairelerini tercih edebilirsiniz.

Update cookies preferences